Anasayfa / Sektörel / Duyurular / / Riskli Ülkelere Taşımacılık Faaliyetinde Bulunan Firmaların
Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Riskli Ülkelere Taşımacılık Faaliyetinde Bulunan Firmaların
Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Sayı: 2020/730
Tarih: 04.11.2020
Sayın Üyemiz,

UTİKAD Denizyolu Çalışma Grubu bünyesinde UTİKAD Eğitmeni ve Denizyolu Çalışma Grubu Üyesi Ahmet Aytoğan tarafından riskli ülkeler olarak nitelendirilen destinasyonlara taşımacılık faaliyetinde bulunan üyelerimiz için taşıma işleri organizatörünü korumaya yönelik tavsiye niteliğinde tedbirler hazırlanmıştır.

Söz konusu tedbirler aşağıdaki gibidir:
  1. Riskli ve ambargo olduğunu değerlendirdiğiniz ülkeler ile yapılacak sevklerde, en az sorumluluk alınacak şekilde anlaşma yapılmalı (INCOTERMS; FOB / FCA / EXW vb.) yani navlun sözleşmesinden kaçınılmalıdır. Destinasyon acentesinin navlun sözleşmesi ile hareket edilmesi tavsiye edilir.
  2. Şirketlerde seçicilik; Finansal istihbaratı yapılıp güçlü ve kalıcılığı netleşmemiş olan firmalarla çalışılmamalıdır.
  3. Eşya seçiciliği 1; Mal bedeli ucuz hiçbir ürün firmanın güvenirliliği ve kalıcılığı onaylanmamışsa taşınmamalıdır.
  4. Eşya seçiciliği 2; Mal bedeli bir sorun anında (mal çekilmemesi, demuraj - liman ardiyesi oluşması vb.) müşterinin sizinle irtibatta kalmak zorunda olmayacağı bir bedel ise taşıma kabul edilmemelidir.
  5. Eşya seçiciliği 3; Mal bedeli düşük veya hiç bedel olmasa dahi firma kalıcı ve güvenilir ise eşya taşıması yapılabilir.
  6. Eşya taşıma görüşmeleri yapılırken Suudi Arabistan, Fas vb. örtülü ambargo uygulayan ülkelerin durumlarına dikkat çekilerek olası olumsuzlukların müşterilere “yazılı” iletilmesi kritik öneme sahiptir.
  7. Bu ve benzeri ülkelere düzenlenecek taşıma senetleri eşya bedelinin tahsilinde yüzde yüz güven yoksa asla ve asla “SEAWAYBILL” olmamalıdır. Kesin olarak konşimento düzenlenmelidir. Düzenlenen konşimentonun da devredilemez “STRAIGHT – NOT NEGOTIABLE” şeklinde düzenlenmemesi önerilir. Konşimentonun “EMRE = TO ORDER” olması ihracatçıya güven sağlar. Ama ödeme gerçekleşip TO ORDER konşimento gönderilirken arkasına SHIPPER cirosu unutulmamalıdır. Yapılacak cironun da TAM CİRO şeklinde yapılması önerilir.
Yukarıda belirtilen önlemlere üyelerimizin dikkat etmesini rica eder, işlerinizde başarılar dileriz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr